Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kuvasz

Kuvasz

A legelő háziállat állományok őrzése a kuvasz eredeti feladatköre, ebben a közegben (vélhetően több ezer év alatt) alakult ki, és szilárdult meg a fajta munkakészsége és értékes belső tulajdonságainak összessége. A magyar állattartási kultúra fénykorában alapvető igény mutatkozott egy nagytestű, igénytelen, bátor és éber őrzőkutyára, amely megbízhatóan védte a sokszor egyedüli értéket jelentő haszonállatokat. 

Többedmagával a pásztorok oldalán eredményesen szállt szembe, az akkor oly gyakori veszélyeztető tényezőkkel, legyen az rossz szándékú ember, zsákmányra éhes, hatalmas erejű barnamedve, vagy szervezetten támadó farkas falka. Mivel ezeknek a követelményeknek merőben eltérő környezeti viszonyok között is meg tudott felelni a kuvasz, így az egész Kárpát-medencében elterjedt és kedvelt nyájőrzővé vált, a széles alföldi rónáktól egészen a Kárpátok égbe vesző koszorújáig. 

A változatos természeti viszonyok tagadhatatlanul nagy hatással voltak a fajta funkcionális, külső tulajdonságainak kialakulására is, így jöttek létre a nem túl jelentős, egy-egy nagyobb tájegységre jellemző felépítésbeli különbségek. A fajta külső megjelenésére hatással volt továbbá, hogy bizonyos nagyobb területeken, más pásztorkodó népek nyájőrzőivel keveredett. A világos és a fehér szín előnyben részesítése azonban mindenütt jól szembetűnő.

2.jpge-alom.jpg